Zverejnil v rubrike Ako na to člen ceskie.

Ulovili ste pravdepodobne vašu životnú rybu. Narýchlo spravíte pár fotiek a teraz stojíte na brehu rieky so pstruhom v lapačke a rozmýšľate. Byť, či nebyť? Takýto kus by bolo barbarstvo ovaliť po hlave len kvôli ružovučkým filetám. Veď vám vlastne ryby ani nechutia. Na druhej strane, veľký pstruh v malom potoku je predátor. Či nie? Stiahnuť ho z obehu, tým vlastne robíte prírode službu. Ale preparácia… to sú len starosti. Čo ak sa dovtedy ryba znehodnotí? To by bola skutočne škoda. A kam vôbec doma umiestniť trofej?

A pstruh v podberáku čaká, kým dobehne súdny proces vo vašej hlave. Snáď skončí prepustením na slobodu, veď prežité okamihy vám z hlavy už nikto nedostane. Poďme si v tomto článku priblížiť možnosti, ako spomienky na takýto mimoriadny zážitok uchovať autentické čo možno najdlhšie.

Preparácia trofejného úlovku

Preparácia je dnes už azda prežitok. Ak sa ale rozhodnete úlovok vypreparovať, spravte tak aspoň správne. Kľúčové je ulovenú rybu mechanicky nepoškodiť a ak nemáte možnosť ju okamžite odovzdať odborníkovi, tak čím skôr zamraziť. Pre čas nevyhnutný na prepravu rybu zabaľte do mokrej látky, aby sa koža nevysušila a neotlačila. Doma rybu umyte v čistej vode, jemne vyutierajte a zbavte slizu. Pred zamrazením ju zabaľte do vlhkej utierky a potom do plastových sáčkov alebo najlepšie fólie tak, aby ste zamedzili prístupu vzduchu – priame vystavenie vzduchu spôsobí popáleniny mrazom.

Kľúčové je rybu pri transporte domov nepoškodiť, kožu udržiavať vlhkú, následne zbaviť slizu a do preparácie zamraziť bez prístupu vzduchu.

Ak sa trofejná ryba nezmestí do mrazničky alebo sa nechcete pripraviť o slávnostný obed, rybu samozrejme nemusíte preparovať celú. Implicitná voľba na trofej je samotná hlava, ale napríklad aj chvostová či chrbtová plutva.

Jednoduchšou možnosťou získania trofeje bez preparácie je uchovanie hlavy alebo čelustí z úlovku. Trofej z čelustí je jednoduchšia na postup – čeluste oddelíte od hlavy, dostatočne dlho vyvaríte vo vode a máte hotovú trofej.

Ak sa rozhodnete pre uchovanie celej hlavy aj s kožou, tak sa môže podariť hlavu jednoducho „naštylizovať“ do výstavnej polohy a nechať vonku (v suchom a chladnom prostredí) prírodu spraviť zvyšok. Pred sušením je nutné zamedziť deformácií hlavy jej upevnením, aby sa neprevalila, a vyplnením pevným materiálom, ktorý ale následne bude jednoduché vybrať bez poškodenia krehkej trofeje.

Ošetrenú trofej z čeluste alebo plutvy je možné vystaviť napríklad na kus naplaveného dreva alebo tradične zarámovať za sklo.

Vysušenú hlavu alebo jej časť (proces trvá rádovo mesiac – dva alebo aj viac) je potom nutné dočistiť, prípadne vydezinfikovať v peroxide vodíka alebo acetóne, natrieť epoxidom (alternatívne lakom na drevo) a prebehnúť akrylovým lakom.

Hotovú trofej z čelustí alebo lebky je možné zarámovať za sklo alebo upevniť napríklad na kus naplaveného dreva (vysušeného a zalakovaného), či už pomocou samorezky, silným lepidom, alebo bez poškodenia trofeje drátikom.

Gyotaku (zdroj: tenkaratalk.com)

Gyotaku (zdroj: tenkaratalk.com)

Niekde medzi preparáciou celej ryby a vyvarením lebky je technika otlačenia ryby na plátno. Tento postup má svoje korene v Japonsku („gyotaku„, z japonského „gyo“ – ryba a „taku“ – otláčenie). Umytá a osušená ryba sa natrie atramentom a následne opatrne otlačí na špeciálny papier („washi„).

Vznikne tak na počudovanie hodnoverný obraz ryby v autentickej mierke 1:1. Na rozdiel od preparátu, ktorý sa zvykne časom zmršťovať a treba ho ošetrovať, je takýto obraz na plátno trvácny. Tento otlačok sa zvyčajne dodekoruje o detaily ako oko ryby, bodky, častokrát sa dofarbí.

A aké sú ďaľšie možnosti?

Implicitná voľba je fotografia, ktorá zachytáva nielen úlovok, ale aj miesto lovu a vás. Fotka uložená niekde na cloude alebo na SSD disku časom „zapadne prachom“. Ak chcete mať prežité okamihy viac na očiach, jednoducho si dajte tú námahu a fotku čím skôr vytlačte a zarámujte. Vystavená fotka poslúži účelu rovnako dobre, ako vypreparovaná ryba.

Fotke možno dodať autenticitu napríklad spoluvystavením muchy, na ktorú sa ryba chytila, alebo doplnením štítku s mierami úlovku, dátumom a miestom. Alebo v zmysle hesla „vlk sýty, aj ovca celá“ môžete rybe pred pustením odobrať jednu šupinku…

Ak chcete mať prežité okamihy viac na očiach, jednoducho si dajte tú námahu a fotku čím skôr vytlačte a zarámujte.

Modernejšou alternatívou k zarámovanej fotografii je digitálny fotorámik, do ktorého môžete naposielať priamo z chytrého telefónu nielen fotky, ale aj videá, a budú rovnako neustále na očiach.

Kým ste ešte stále plný dojmov, obetujte pár desiatok minút a skúste spísať si k rybe krátky príbeh. Keď si ho prečítate s odstupom rokov, budete sami sebe vďačný.

Petrov zdar!

+0 hlasov