Muškárenie na Slovensku

Téma: Otázky k revírom v SR

Označené ako: 

Zobrazuje sa 12 príspevkov - 1 až 12 (z celkového počtu 12 )
  • Autor
    Samael
    Účastník (Participant)

Sem môžete vkladať svoje otázky k revírom v SR.

Samael
    Účastník (Participant)

Otázka od užívateľa Aleš: Ahoj přátelé muškaři,

s manželkou jsme nadšení muškaři (mírně pokročilí, žádní experti) a protože včera jsme se definitivně dozvěděli, že nám nevyjde plánovaná říjnová dovolená v Izraeli, tak jsme se operativně rozhodli, že vyrazíme v září (8. 9. – 19.9.) na ryby na Slovensko.

Bohužel nemám ve svém okolí nikoho, kdo by měl nějaké hlubší znalosti o rybaření na Slovensku, tak jsem trochu zapátral po internetu a snažil se poskládat informace dohromady. Při hledání informací jsem narazil na tento web, kde jsem našel pro mne spoustu zajímavých informací – díky za něj!

Jsme rybáři, kteří si raději zachytají menší ryby v hezké přírodě, než aby lovili trofejní ryby. Také nechytáme pro maso, všechny ryby poctivě pouštíme zpět. V Čechách chodíme nejvíce na Ohře, dále máme rádi jihočeské řeky (Vltava, Otava, Volyňka). Nejčastěji chytáme na „francouze“, když jsou vhodné podmínky, tak samozřejmě „sušíme“, zřídka kdy i streamrujeme.

Z příspěvků, článků na netu jsem pochopil, že jsou pro nás zajímavé revíry: Revúca, Váh u Ružomberku, Váh u Liptovského Hrádku, Belá a Poprad. Případně jsme schopni si ještě udělat výlet na Hron či Dunajec (ale tady u Dunajce si nejsem jistý, jestli by to nebylo nad naše schopnosti.). Nevím, jak může být zajímavý revír lesů SR Čierny Váh (nejsme příznivci jezerního muškaření, takže mluvím o řece).

Dotazy?
    Nezapomněl jsem na nějaký zajímavý pstruhový/lipanový revír?
    Ad Belá: raději 1a nebo 1b?
    Ad Poprad: doporučujete úsek mezi Popradem a

Aleš
    Účastník (Participant)

Doplňuji otázky, které se nevešly:
    Ad Poprad: doporučujete úsek mezi Popradem a Svitem, případně jiný? (vím, že to nebude o krásné přírodě, ale ryby by zde být měly)
    Ad Hron: raději od Brezové po proudu na Nemeckou nebo proti proudu k Beňuši?
    Ad Lupčianka, Teplianka – má to smysl?
    Ad pstruhové x lipanové revíry – jaký lipanový revír byste nám prosím doporučili?
    Díky za odpovědi a mějte se hezky!

Samael
    Účastník (Participant)

Ja moc neporadím, lebo ja muškárim hlavne na MP a strímrujem, no možno poradí užívateľ Ceskie. Lipňový úsek je aj nad Žilinou – Váh č.15, ale osobne si myslím, že tam lipňov nie je veľa – aj podľa rozprávania rybárov, čo tam chodia a bavil som sa s nimi, keď som tam nedávno bol. Skôr nejaké potočáky, dúhaky, sivone a nájdu sa aj iné ryby: mrena, zubáč, aj nejaká šťučka, hlavátka. Inak naozaj pekný úsek rieky, no rybársky tlak tam je a nie je to revír chyť a pusť.

Boris
    Účastník (Participant)

Zdravím priatelia. Chcel by som ísť ešte v septembri skúsiť na Revúcu pri Ružomberku alebo Váh CHaP č. 18c. Kedže mám skúsenosť, že vodu treba aj trochu poznať chcem sa poradiť o taktike lovu to znamená teraz by ste odporučili suché, mokré mušky alebo nymfu? Konkrétny vzor a veľkosť ak by sa dalo. Možno miesto kde by som mal ísť. A vie niekto aká je situácia v horných častiach potoka (či sa aj tam dá chytit)? Ďakujem.

Samael
    Účastník (Participant)

Skús napísať správu užívateľovi Ceskie, on to tam pozná dobre.

petobaleja@gmail.com
    Účastník (Participant)

Dobrý deň chcel by som sa poradiť o tom, že chcel by som začať s muškarinou a neviem sa rozhodnúť či si mám kúpiť povolenku na pstruhové alebo na lipňové vody v okrese Martin. Za rady ďakujem

ceskie
    Keymaster

Ahoj, nerozhodnem za Teba, je to čisto vec osobnej preferencie, či chceš chytiť čo najviac rýb, alebo si ceníš pstruha a si ochotný si odkrútiť začiatky hneď v stiesnených pomeroch pstruhovky a chytať čo do počtu menej kusov. Ak si chceš hlavne poťahať ryby, zvolil by som hoci aj kaprové (aj zväzové) povolenie, váš Váh či Kysuca majú rýb dosť. Ak chceš opáčiť lososovité, Li Turiec v meste je taktiež dobre zarybnený, na lipňovkách sa však chytá až od júna. No a ak ťa lákajú pstruhy, tak pstruhové potoky máte okolo Martina nádherné, viaceré som už pochodil (Vríca, Blatnický) – ale menšie. Takže začiatky v stiesenených podmienkach môžu byť ťažšie. Na druhej strane, práve na takých potôčikoch som sa učil muškáriť i ja a nemalo to žiadne trvalé následky 🙂

petobaleja@gmail.com
    Účastník (Participant)

Aha veľmi pekne ďakujem za radu a chcel by som sa opýtať ako sa vám darilo na potoku Vríca? Lebo ja bývam od neho asi 30 m a čo si ja z detstva pamätám ťa situácia s rybami dosť zhoršila. Cez leto niekto musel vypúšťať aj doňho niečo čo spôsobilo úhyn pstruha potocneho z ktorého jeden ktorého som našiel mal 35 cm a druhý 32 ale zasa ten dôvod mohol byť aj to že cez leto tieklo menej vody

ceskie
    Keymaster

Za málo, na Vríci som chytal tiež naposledy ešte ako chlapec pred zhruba dvadsiatimi rokmi, pamätám si ju ako normálny zdravý potok, potočákov ako maku a aj hlaváčov. Ako je natom teraz, bohužiaľ neviem, snáď vy na jar poviete 🙂 potoky to majú veruže ťažké, teplé a suché letá a mnohí sa odnaučili a žumpy vypúšťajú do potokov ako v stredoveku. Napríklad v Malých Karpatoch sú posledné 3 – 4 roky viaceré potoky kvôli suchu a znečisteniu bez pstruhov, ale to je iná téma…

petobaleja@gmail.com
    Účastník (Participant)

Je to smutné no teraz už ani hlave není vidno skoro je ich tam fakt len zopár a pstruhov taktiež a je to aj kvôli tomu že tam chodí viacero vydier a na taký menší potok je to veľká záťaž ale aj tak niekedy vydávam rybárikov na potoku a otec mi vravel že keď bol on malý tak že sa aj hlavatku podarilo tam chytiť

Fly
    Účastník (Participant)

Podľa mňa, keď s muškárením začínaš, potrebuješ viac miesta na učenie sa. Keď sa budeš učiť chytať na malých a zarastených potokoch, tak za tie nervy to nestojí. Takže pre začiatočníka jednoznačne lipňové vody.

Zobrazuje sa 12 príspevkov - 1 až 12 (z celkového počtu 12 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.